Lovecalatheas

'Niet alleen was mijn kat veilig in een jungle van Calatheas' 

Dit is Bruno Monnerat, het gezicht achter @lovecalatheas. Bruno is een echte Calathea fan en samen met zijn kat en planten collectie leeft hij sinds 5 jaar in Europa. 

"Ik begon Calatheas te verzamelen bij toeval omdat ik 
tegen mijn huidige Calathea Medaillon
aanliep. Ik werd meteen verliefd op dit soort!"

 
 
 

Toen ik, midden in de pandemie, een plant wilde kopen voor een vriend, liep ik tegen mijn huidige Calathea Medaillon aan. Hierdoor besloot ik, in de herfst van 2020, een verzameling tropische planten aan te leggen. Ik miste Brazilië aangezien ik 5 jaar geleden naar Europa verhuisde. De eerste ontmoeting met mijn Calathea Medallion was nogal indrukwekkend: Ik had nog nooit zulke gedetailleerde bladpatronen gezien en het trof me zo dat ik besloot verder onderzoek te doen naar de herkomst en de familie.

Ik had al tientallen jaren een kleine plantenverzameling van orchideeën, sansevieria's en dracena's, maar ik was echt verbaasd over de eigenschappen van de Marantaceae familie. Het is een goede  binnen plant! Terugdenkend aan het verleden, kon ik me alleen herinneren dat ik als kind erg onder de indruk was van de paarse onderzijde van een Ctenanthe Setosa in de tuin van mijn ouderlijk huis. Het was met toeval dat ik deze plant tegenkwam, maar naarmate ik meer onderzoek deed, leek het er meer op alsof het zo had moeten zijn. Ik heb mijn hele leven huisdieren gehad en het hebben van niet giftige planten was een belangrijke voorwaarde voor mij. Om deze reden was ik erg blij te horen dat alle Marantaceae veilig zijn om te worden gehouden in huizen met huisdieren en kinderen. 

De beslissing om een stadsjungle te creëren werd genomen onder het toezicht van mijn kat, dus alles moest haar omgeving respecteren en eigenlijk verbeteren. De meeste planten zijn giftig en bovendien worden er veel schadelijke chemicaliën gebruikt om kamerplanten te houden, dus mijn collectie moest in alle opzichten huisdier vriendelijk zijn. Een ander punt waar ik rekening mee hield was diversiteit: het is leuk om verwante planten te hebben zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het aanpassen aan verschillende bewateringsstijlen voor verschillende families. Het probleem bij verwante planten is dat ze de neiging hebben om nogal op elkaar te lijken. Dat is niet het geval met Calatheas: met hun honderden variëteiten en met aanzienlijk uiteenlopende bladvorm, kleurpatronen en grootte. Deze planten familie voldeed aan al mijn wensen, maar uit de feedback die ik online vond, bleek dat mensen moeite hadden om te leren hoe ze goed te verzorgen en werden dus bestempeld als te kwetsbaar.  Ik begreep al snel dat al het alarm onterecht was, want ondanks dat ze veeleisend zijn hebben ze een groot vermogen om terug te veren en je een tweede kans te geven.

Niet alleen was mijn kat veilig in een jungle van Calatheas, maar ik voelde me ook getroost door het regenwoud gevoel die de Calathea’s mij geven en ik hierdoor word herinnerd aan mijn thuis in Zuid-Amerika. 

Op dit moment ben ik nieuwe soorten en cultivars aan het verzamelen. Met veel online mogelijkheden begon ik onderzoek te doen naar andere variëteiten en uiteindelijk ben ik zelfs gestart met het importeren van Calathea’s. Door verschillende soorten te verzamelen heb ik besloten om mijn verhaal te delen via social media onder de naam @lovecalatheas. Ik wil de verzorging verduidelijken, zodat meer mensen voor deze elegante familie kiezen!