Planten wereld

Mensen blij maken met planten

Hi, Mijn naam is Martine, 29 jaar, woonachtig in Friesland en oprichter en eigenaar van de website en webshop www.planten-wereld.nl. De groene website met zaden, plantjes, stekjes en handgemaakte producten. Mijn doel is om mensen blij te maken met alles omtrent planten. Via het Instagram account @planten.wereld deel ik graag foto’s van onze groene jungle.

"Deze drama Queens hebben wel goede verzorging nodig. "

Deze plant hoort hier helemaal thuis in onze jungle. Mijn eerste Calathea nam ik jaren terug mee van mijn werk. Naast Planten wereld werk ik in een tuin en dier winkel. Hier stond een hele zielige Calathea, om precies te zijn de Calathea Maui Queen. Nou een Queen is het zeker! Een echte drama Queen! Ik nam haar mee naar huis om te proberen haar er weer bovenop te krijgen. De bladeren waren omgekruld, droge puntjes op het blad en de bladeren hingen zielig naar beneden. Als eerste gaf ik haar een nieuwe pot met verse potgrond en een scheut water. Na enige tijd zag ze er al behoorlijk happy uit. Er kwamen zelfs nieuwe bladeren tevoorschijn! Wauw! Gelukt!

Wat ik niet wist, is dat de Calathea familie over iets heel speciaals beschikt! Op een avond hoorde ik geritsel in de vensterbank. Eerst geen idee wat het was totdat ik ineens zag dat de bladeren van deze plant rechtovereind stonden! ‘Huh? Hoe kan dit?’. Lang leve Google, want daar las ik dat de bladeren van de Calathea bewegen bij licht en donker verschil. Dus dat geritsel was gewoon de Calathea! Geweldig, ik vind het zo tof! Op deze manier ziet je echt dat de planten leven!

Inmiddels dus al helemaal fan geworden van de Calathea en daarom kwamen er meer soorten in huis zoals; Calathea Ornata, Calathea Triostar, Calathea Zebrina, Calathea Rufibarba en de Calathea Medaillion. Wat ik het mooie vind aan de Calathea is dat er zoveel verschillende soorten zijn. Eigenlijk is er voor iedereen wel een mooie Calathea te vinden.

Omdat het zulke drama Queens zijn hebben ze wel goede verzorging nodig. Wat ze vooral fijn vinden is een hoge luchtvochtigheid, een licht vochtige grond en een plekje zonder te veel zonlicht. Wanneer de Calathea water nodig heeft, zie je dit gelijk aan de omkrullende bladeren. Geen paniek! Dit trekt weer bij als je haar water geeft. Dit is dus ook een goede richtlijn om te kijken wanneer je weer een scheut water kunt geven. O, en die bruine puntjes… die knip ik gewoon af. Je plant ziet er weer een stuk beter uit en de dode puntjes in het blad nemen ook geen energie meer van de plant. Op deze manier hou je de Calathea helemaal happy de peppy!

Kortom: ik ben een enorme fan van de Calathea familie, waar je nooit genoeg van hebt!