Beheerders.jpeg

Plantenasiel Westland

‘Planten recycling’

Dit zijn Roos, Ilse en Mariska. Drie dames met een extreme hobby: planten verzorgen, ruilen en erover praten. Inmiddels organiseren ze ruilmiddagen, heeft Ilse een plantenasiel en Roos en Mariska een ruilkast. En dit allemaal onder de naam ‘Plantenasiel Westland’. Een community voor plantenliefhebbers. 

 

"Planten verbinden!"

Doordat deze drie dames enorm gek zijn van planten hebben ze elkaar leren kennen. Ze waren nooit bevriend geworden als ze niet van elkaars planten gekte afwisten. Door de planten hebben ze elkaar dus echt gevonden. Planten verbinden dus echt!

 

 
 
 

Van de huiskamer naar een plantenasiel 

Roos: ‘We zien vaak een Calathea in de plantenkast staan. Ze worden immers niet zomaar dramatea’s genoemd. Ze hebben echt een eigen gebruiksaanwijzing. Veel mensen hebben hier moeite mee en brengen ze bij ons. Gelukkig hebben we Ilse die deze afdankertjes opvangt. Ze heeft dan ook haar huis omgetoverd tot een asiel. Daar komen de planten terecht wanneer ze toe zijn aan een flinke opknapbeurt.’

Ilse: ‘Tijdens een ruilmiddag kreeg ik 4 Calathea Rufibarba's. De stelen waren geknakt en dus hoognodig toe aan wat liefde en verzorging. Ik heb de geknakte stelen kort geknipt en na een tijd kwam er weer leven in de Calathea’s! Wanneer een plant is opgeknapt krijgt hij een nieuw leven door opnieuw in een plantenkast gezet te worden of op een tafel tijdens een ruilmiddag.’

Mariska: ‘Tijdens een ruilmiddag stallen we diverse planten uit op een tafel en kun je ons komen bezoeken. Je kunt je eigen plant ruilen of een plant ‘kopen’. Door een donatie te doen kunnen, kunnen wij nieuwe producten  kopen voor onze planten. Denk aan grond, korrels of voeding.’

 

Wat is een ruilkast/ plantenasiel?

  • Wat is een ruilkast? Een ruilkast, ook wel plantenbieb of plantenkast genoemd, is een ruilsysteem met planten(stekjes). Je kunt je plant ruilen of een donatie doen en een plant naar keuze meenemen. Bekijk eens ‘de stekjesroute’ voor alle ruilkasten in Nederland!

 

  • Wat is een plantenasiel? Een plantenasiel is eigenlijk een opvangcentrum. Het is een duurzame manier om met planten om te gaan: een afgedankte kamerplant of eentje die moet aansterken kan hier terecht.

Tip

Tot slot delen deze dames graag een aantal tips voor jouw Calathea!  

Kijk naar het etiket! Kun jij de Calathea bieden waar hij om vraagt? Dat is wel echt een pré. Op het etiket staat bijvoorbeeld dat een Calathea (echt!) een hoge luchtvochtigheid nodig heeft. Op de bladeren sprayen is dan ook niet voldoende. Gebruik dan als alternatief hydrokorrels, door een laagje in een bakje te doen met water. De hydrokorrels nemen dan het water op en vervolgens verdampt het water, wat zorgt voor een verhoging van de luchtvochtigheid.