Plantleven

'Met een beetje hulp heeft iedereen groene vingers.'

Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog Plantleven.nl vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (moes)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: met een beetje hulp heeft iedereen groene vingers. 

“Calathea, de ideale kamerplant”, las ik ergens. Ik weet niet precies voor wie dat geldt, maar zeker niet voor een beginner. De verzorging van een Calathea kan namelijk best een uitdaging zijn.

 
 
 

Zelf heb ik een Calathea White Fusion in huis en ik vind het een van mijn mooiste kamerplanten. Tenminste… als hij gelukkig is. Over het algemeen vind ik het erg moeilijk om hem mooi te houden: er is altijd wel een bruine bladrand te zien en ook beestjes, zoals trips, weten mijn Calathea te vinden.

Om de juiste verzorging voor mijn kamerplanten te bepalen, kijk ik altijd naar hun natuurlijke omgeving. De Calathea komt van nature voor in het regenwoud van Zuid- en Midden-Amerika. Daar groeit de plant onder grote bomen, waardoor de plant geen direct zonlicht ontvangt. Ook bij mij thuis staat de Calathea dus op een plek met indirect licht. 

De Calathea groeit in het wild op plekken met een hoge luchtvochtigheid. Dat probeer ik in huis na te bootsen zonder gebruik te maken van dure apparaten. Kamerplanten in leven houden moet wat mij betreft namelijk voor iedereen mogelijk zijn, ook voor mensen met een wat kleinere portemonnee. Ik zet de plant daarom op een schotel gevuld met kiezels of hydrokorrels en water en zet meerdere planten bij elkaar, omdat dit de luchtvochtigheid verhoogt. Een bijkomend voordeel: trips en spint houden niet van vochtige lucht, dus de kans op ongewenste beestjes wordt hiermee ook kleiner. Win-win!

“Nog eentje dan…”

Heb jij ook nooit genoeg kamerplanten? En zit je ook vol spanning te wachten tot je stekjes wortels krijgen? Ik heb verschillende ansichtkaarten en posters ontworpen met herkenbare situaties voor plantenliefhebbers. Leuk om iemand mee te verrassen of om je eigen interieur op te fleuren. Je vindt de illustraties in de webshop van Plantleven.