258213763_427367518897761_8720246534219849502_n.jpeg

Yordan Avdzhiev

Welkom in mijn Urban Jungle

Ik ben geboren in Plovdiv, Bulgarije, in 1984. Ik ben opgegroeid op het platteland, waar ik als kind altijd in contact was met planten en dieren. Ik speelde altijd in de groentetuin, hielp mijn grootmoeder met klusjes en ik leerde over het land en de planten. 

"Ik kon mijn oude passie weer oppakken"

Als kind ging ik graag mee naar het werk van mijn moeder die in een glastuinbouwbedrijf werkte. Ik speelde met perliet en genoot van het maken van bloemstekken voor hydrocultuur (het kweken van planten in water). Toen eind jaren '90 de eerste tropische planten uit Nederland arriveerden, was ik betoverd door de vormen en kleuren van soorten die ik nog nooit eerder had gezien. 

De ‘Tropical Plants Catalog’ was mijn favoriete boek en ik bracht uren door met het bestuderen van de Latijnse namen van de verschillende soorten, welke behoeften ze hebben en hoe ze te kweken. Ik had mijn eigen kleine verzameling cactussen en vetplanten die ik graag verzamelde en uitwisselde met vrienden. 

Toen ik klaar was met de middelbare school besloot ik mijn studie aan de universiteit voort te zetten in Italië. Op mijn 19e kwam ik in Turijn en schreef ik me in bij de Universiteit voor Taal en Letteren. Ondertussen bleef de passie voor aquaria en planten bestaan en was ik graag opzoek naar informatie en wetenschappelijke boeken en teksten.

Na mijn studie begon ik te werken en had ik een kleine zolder voor mezelf. De kleine ruimte en het weinige licht lieten het niet toe om planten te houden (zelfs geen varens) maar ik had altijd het zoetwateraquarium met planten en vissen! 

Vorig jaar verhuisde ik eindelijk naar een groter en lichter appartement. Door de verschillende lockdowns van 2020 kon ik mijn oude passie voor planten weer oppakken. Ik besloot mijn urban jungle te creëren. En sindsdien ben ik nooit meer gestopt met het zoeken naar planten, het lezen van nieuwe informatie én het uitbreiden van mijn plantencollectie. Ik hou van alle planten, maar Ctenanthe (Compactstar) en Stromanthe (Triostar) zijn o.a. mijn favorieten.

Ik ben altijd opzoek naar nieuwe Calathea soorten en laat ze overal vandaan verschepen! Stop nooit met leren, des te meer je te weten komt, des te beter! Het is fijn om kennis met anderen te delen zodat iedereen er iets aan heeft.